Nak Pilih Kontraktor Atau Pereka Hiasan Dalaman?

Sukar untuk membuat keputusan apabila anda mahu memilih siapa yang ingin dilantik dan bertanggungjawab dalam projek pembaikan atau pun renovasi rumah anda. Melibatkan wang yang banyak, masa dan tenaga untuk memilih kontraktor terbaik.

Siapakah sebenarnya yang memberi hasil yang terbaik, kontraktor atau pereka dalaman? Jom kita korek lebih lanjut.

 

1. Masa & Pengurusan Projek

Kita tidak boleh mengatakan secara mendalam, sama ada pereka dalaman atau kontraktor dapat menyelesaikan tugas tertentu dengan lebih cepat daripada yang lain. Ini kerana ia bergantung kepada kemahiran pengurusan masa projek bagi kedua-dua jenis profesional ini.

Oleh itu, adalah penting untuk menentukan tahap tanggungjawab seorang pereka dalaman atau kontraktor, untuk menentukan siapa yang akan melakukan perkara yang paling cepat.

Secara umumnya, kerana pereka dalaman bertindak sebagai pengurus projek yang menjejaki subkontraktor, dan sebagainya, kemungkinan besar mereka akan menjadi pilihan yang lebih cepat dan mudah.

Sebaliknya, apabila anda mengupah seorang kontraktor, anda perlu mengendalikan dan memantau kemajuan mereka dengan teliti, untuk memastikan perkara-perkara berjalan lancar dan dengan cara yang cekap.

Namun begitu, terdapat juga kontraktor yang mempunyai pegawai atau pengurus projek yang memantau projek dari masa ke semasa bagi memastikan projek siap dalm tempoh yang ditetapkan.

Jadi pilihlah sama ada pereka dalaman atau kontraktor yang mempunyai Pengurus Projek, jika anda ingin kurang terlibat semasa projek berjalan dan biarkan perancang menangani dengan pelbagai sub-kontraktor.

 

2. Pelbagai Perkhidmatan

Perkhidmatan kontraktor dan pereka dalaman sama dalam banyak cara. Walau bagaimanapun, perkhidmatan kontraktor adalah kurang komprehensif. Walaupun kedua-dua tawaran perkhidmatan untuk meningkatkan fungsi dan estetika rumah melalui pengubahsuaian utama dan kecil, pereka dalaman mempunyai kelebihan.

Ini kerana pereka dalaman dapat menawarkan nasihat dan saran dekorasi yang lebih banyak berkaitan dengan keperluan peribadi untuk bentuk dan fungsi. Kontraktor pula melakukan serta memberi cadangan praktikal apabila mengubahsuai, tetapi sering kurang holistik. Ini terutamanya apabila dibandingkan dengan bakat pereka dalaman untuk butiran seperti corak, warna, dan bahan.

Pereka dalaman juga membantu dengan pemilihan perabot dan untuk meningkatkan mood dan masalah saiz visual, contohnya, dengan gaya dekorasi yang sesuai. Oleh itu, pereka dalaman dijangka memimpin elemen reka bentuk dan gaya kreatif projek pembaikan rumah lebih baik berbanding kontraktor biasa.

Jadi kesimpulannya disini adalah, kontraktor mungkin lebih sesuai untuk kerja-kerja pembaikan dan penyelenggaraan, atau projek penambahbaikan lain – apabila reka bentuk dan gaya tidak menjadi perhatian utama.

 

3. Kos

Sering kali, pertimbangan bajet dan kos yang paling penting dalam kerja-kerja renovasi rumah. Sekarang rata-rata, kerana pereka pedalaman dalaman menyediakan perkhidmatan yang lebih komprehensif, kebiasaanya cas mereka adalah paling tinggi.Ada juga yang mengenakan fi perundingan yang berasingan atau yuran profesional mereka di antara kos lain.

Sebaliknya, kontraktor yang menawarkan perkhidmatan yang lebih asas, tanpa perkhidmatan akan biasanya mengenakan yuran yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya menunjukkan yang “lebih murah”, kerana walaupun kontraktor mungkin mengenakan bayaran pendahuluan – jangan lupa tentang ‘kejutan’ atau kos tersembunyi.

Ini biasanya disebabkan oleh keadaan yang tidak diduga yang memacu kos sesuatu projek iaitu, isu pembinaan, kerja tambahan, dan sebagainya – yang mana anda boleh bertanggungjawab. Oleh itu, kos tersembunyi ini secara tidak langsung boleh membebankan anda lebih banyak.

Tapi, dengan pereka dalaman yang baik yang menyediakan kontrak menyeluruh dan perancangan yang teliti, anda boleh menjimatkan masa dan mengurangkan kesilapan serta wang – tetapi ini tidak selalu berlaku.

Adalah lebih baik untuk mendapatkan pendapat, serta membandingkan antara pereka dan kontraktor apabila membuat pertimbangan. Jika anda ingin menjaga bajet anda, bercakap dengan kedua-dua ID dan kontraktor untuk melihat sebut harga dan kerja-kerja yang disediakan setiap firma sebelum memilih yang paling sesuai dengan anda.

#renorumah #tipsreno #renotips #kontraktorrumah #interiordesgin

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menus